Przepisy z warsztatów kulinarnych

Rolada z kurczaka

Składniki

  • Kurczak - 1 szt.
  • Mięso mielone - 0,5 kg
  • Łopatka - 0,5 kg
  • Jaja - 4 szt.
  • Bułka tarta - ile zajmie
  • Przyprawa do kurczaka po staropolsku - 1 szt.
  • Czosnek granulowany -1 szt.
  • Sól, pieprz do smaku
  • Folia aluminiowa
  • Olej - do posmarowania folii

Etapy przygotowania

Mięso oddzielić od kości i uformować płat w kształcie prostokąta. Posypać przyprawą do kurczaka. Z pozostałych składników przygotować mięsną masę mieloną. Przyprawy dodajemy wg własnego uznania. Masę mieloną rozkładamy na mięsie, zwijamy jak roladę, owijamy folia aluminiową i pieczemy w 180oC około 1 godziny.

Rolada ze szpinakiem

Składniki

Ciasto:

  • 40 dag mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 4 jaja
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • czosnek

Farsz:

  • Pierś z kurczaka (duża) przemielić przez maszynkę
  • Przyprawa do kurczaka

Etapy przygotowania

Szpinak rozmrozić, odparować, dodać masło, przyprawy i chwilę smażyć. Po ostudzeniu dodać mąkę, żółtka i dokładnie wymieszać. Na koniec ubić pianę z białek i dodać do masy szpinakowej. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec aż ciasto będzie odstawało od papieru. Mięso przyprawić przyprawą do kurczaka i wyłożyć na ostudzone ciasto szpinakowe. Zwijamy jak roladę i pieczemy 40 min w papierze do pieczenia.

Tort kokosowo-ananasowy

Upiec 2 biszkopty z 3 jaj :

Składniki

Ciasto:

  • 3 jaja
  • 4 łyż. mąki pszennej
  • 1 łyż mąki ziemniaczanej
  • 5 łyż. cukru
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Ciasto kokosowe:

  • 4 białka
  • 6 łyż. cukru pudru
  • 1 łyż. mąki ziemniaczanej
  • Troszeczkę proszku do pieczenia
  • 15 dag wiórków kokosowych

Etapy przygotowania

Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukru i dalej ubijać. Dodać wiórka kokosowe, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać, bardzo delikatnie. Piec na złoty kolor.

Składniki masy ananasowej

  • 1 puszka ananasów
  • 1 masło roślinne
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 6 łyż. cukru
  • 1 cytryna

Etapy przygotowania

Ananasy odsączyć i pokroić w kostkę. Na soku z ananasów z dodatkiem cukru waniliowego i cukru zwykłego ugotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce budyniu, dodać do smaku sok z cytryny. Do masy dodać dobrze odsączone ananasy pokrojone w kostkę. Można odłożyć 1/3 masy do obsmarowania tortu. Biszkopty nasączyć.

Rolada ze schabu

Składniki

  • schab - 1,20 kg
  • łopatka - 0,30 kg
  • mięso mielone - 0,30 kg
  • jaja - 3 szt.
  • bułka czerstwa - 1 szt.
  • mleko do nasączenia bułki
  • przyprawa do mięsa mielonego -1 szt.
  • bułka tarta - ile zajmie
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Schab uformować na prostokąt, pobić tłuczkiem, posypać przyprawą i odstawić na kilka godzin. Z łopatki przemielonej i mięsa mielonego wykonać mięsną masę mieloną. Wyłożyć na rozbite mięso i zwinąć jak roladę. Owinąć folią aluminiową bardzo ciasno i piec w piekarniku w temp 180-200oC ok. 1,5 godziny.

Rolada z omletem

Składniki

  • 5 jaj
  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek tartego żółtego sera
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 pierś z kurczaka podwójna
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • olej ok. ½ szklanki
  • papier do pieczenia

Etapy przygotowania

Jaja ubić, dodać majonez i dalej ubijać. Następnie dodać ser żółty, mąkę wymieszać, wylać na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) i piec na złoty kolor. Piersi kurczaka pobić, ułożyć na upieczonym omlecie. Posypać przyprawą. Pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć. Ostudzone pieczarki wymieszane z cebulą, przyprawić do smaku. Ułożyć na brzegu i zwijać roladę. Owinąć w papier do pieczenia i piec w temp.180oC ponad 40min.

Węgierki w karmelu

Składniki

  • 0,5 kg śliwek węgierek
  • ¾ szklanki cukru (może być mniej)
  • 1 łyżka masła
  • cynamon

Etapy przygotowania

Śliwki umyć, przeciąć na połowę, usunąć pestkę. Połowę cukru zrumienić w rondelku , dodać masło i śliwki. Przesmażyć mieszając. Dodać cynamon i resztę cukru chwilę poddusić. Podawać lekko ciepłe z kulką lodów. Śliwki podczas duszenia można też skropić octem balsamicznym lub słodkim czerwonym winem. Nabiorą wyraźniejszego smaku.

Roladka z piersi kurczaka

Składniki

  • pierś kurczaka - 1 szt. podwójna
  • mięso mielone - 0,5 kg
  • jaja - 2 szt.
  • przyprawa do kurczaka - 1 szt.
  • przyprawa do mięsa mielonego - 1 szt.
  • sól, pieprz do smaku

Etapy przygotowania

Piersi rozkroić, rozbić, uformować prostokąt. Przygotować mięsną masę mieloną, wyłożyć na mięso. Na brzegu ułożyć małe paski z piersi kurczaka. Całość zwinąć jak roladę, owinąć folią i piec w temp.180-2000C.

Udka faszerowane

Składniki

  • udka- 6szt.
  • mięso mielone – 30 - 40 dag
  • pieczarki- 20 dag
  • cebula- 2szt.
  • jaja -2szt
  • bulka tarta
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz do smaku
  • zielona pietruszka

Etapy przygotowania

Z udek wyjąć kości, przyprawić. Pieczarki drobno pokroić, podsmażyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć. Z mięsa, pieczarek i cebuli sporządzić, masę dodać pozostałe składniki, przyprawić do smaku. Faszerować udka i piec w temp. 180-200oC.

Gruszki pięknej Heleny

Składniki

  • 5 gruszki
  • 1 litr lodów waniliowych
  • 20 dag czekolady mlecznej
  • 2 szklanki wody
  • 2 dag cukru kryształu
  • 1 cukier wanilinowy

Etapy przygotowania

Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Do wody wsypać cukier, cukier wanilinowy, ugotować syrop, włożyć do niego gruszki i gotować około 10 minut. Miękkie gruszki wyjąć i ostudzić. Czekoladę rozpuścić z niewielkim dodatkiem wody w kąpieli wodnej. Na talerzach układać: gruszkę (można pokroić w wachlarz), polać sosem czekoladowym i ułożyć kulkę lodów. Można ozdobić liściem mięty.

Naleśniki biszkoptowe a la gundel

Składniki

  • Ciasto biszkoptowe
  • 16 dag mąki (ok. 1 szklanki)
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody (około)
  • 4 jaja
  • sól (szczypta)

Etapy przygotowania

Mąkę przesiać, oddzielić żółtka od białek. Do naczynia wlać mleko, dodać żółtka, posolić, dodać mąkę i starannie wyrobić ciasto trzepaczką rózgową. Rozrzedzić ciasto wlewając wodę. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i ostrożnie wymieszać. Naleśniki smażyć zaraz po przygotowaniu ciasta.

Nadzienie

  • 20 dag orzechów włoskich zmielonych
  • 15 dag cukru pudru
  • 8 dag masła
  • 5 dag rodzynek
  • 2 łyżki mleka lub śmietany
  • 1 kieliszek rumu

Etapy przygotowania

Do zmielonych orzechów dodać cukier puder, masło, mleko lub śmietanę. Wyrobić masę drewniana łyżką. Do masy dodać umyte i namoczone rodzynki, skropić rumem, wymieszać i odstawić na około 30 minut. Naleśniki smarować nadzieniem, składać i polać sosem czekoladowym.

  • 2 sosy czekoladowe
  • 1 szt. czekolady mlecznej
  • kilka łyżek mleka

Etapy przygotowania

Czekoladę rozdrobnić, dodać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej.

Ryba z sosem ananasowym

Składniki

  • 1,20 kg fileta np. z dorsza
  • 1 puszka ananasa w syropie (czy też w zalewie)
  • 3-4 cebule
  • ketchup pikantny Pudliszki (duży)
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 jaja
  • olej do smażenia

Etapy przygotowania

Rybę porcjujemy, przyprawiamy sokiem z cytryny i przyprawami. Smażymy panierując w mące i jajku. Sos ananasowy: Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy do miękkości na złoto. Ananasa kroimy również w kostkę i dodajemy do podsmażonej cebuli, wlewamy połowę soku z ananasa i wszystko dusimy przez chwile, tak około 10 minut. Pod koniec duszenia dodajemy ketchup jeszcze chwilę dusimy. W półmisku układamy rybę i przykrywamy sosem. Możemy podawać na zimno lub zapiec w piekarniku.

Roladki z schabu z szynką i serem

Składniki

  • schab - 1kg
  • ser żółty - 10 plastrów
  • szynka - 10 plastrów
  • pieczarki - 20 dag
  • cebula - 1 szt
  • papryka czerwona
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Etapy przygotowania

Schab pokroić. Następnie rozbić na cienkie plastry. Przyprawić. Pieczarki i cebulę drobno pokroić i podsmażyć, przyprawić. Na rozbity schab kłaść plaster szynki i sera oraz pieczarki i pasek czerwonej papryki. Następnie całość zwinąć w roladę i spiąć wykałaczką. Roladki panierować w mące i smażyć. Następnie przekładamy do blaszki i zapiekamy w piekarniku.

Snikers

Składniki na biszkopt

  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 5 czubatych łyżek mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Etapy przygotowania

Białka ubić, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia lekko zamieszać. Ciasto piec na blaszce w temp. 175oC około 25-30 minut. Po wystudzeniu przeciąć na blaty.

Składniki na wkładkę orzechową

  • 25 dag pokrojonych orzechów włoskich
  • 5 białek
  • 25 dag cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka miodu

Etapy przygotowania

Białka ubić na sztywno, dodawać cukier, a następnie mąki, orzechy - wszystko delikatnie zamieszać. Upiec na blasze, tej samej wielkości co biszkopt, około 25 minut.

Składniki na masę

  • 2 kostki masła (1 margaryna + masło)
  • 4 łyżki kakao
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • ½ szkl. mleka
  • Niepełna szklanka cukru pudru, spirytus

Etapy przygotowania

Mleko, czekoladę, kakao rozpuścić. Masło i margarynę utrzeć z cukrem, dodać przestudzoną czekoladę. Biszkopt przeciąć na pół, wyłożyć ½ porcji masy, położyć wkładkę orzechową, pozostałą masę, przykryć drugim plackiem biszkoptowym. Polać polewą.

Słone kruche babeczki

Składniki

  • 1/2 kg mąki (na 25 babeczek)
  • 20 dag masła
  • 2 jajka
  • sól (można nie dodawać, zależy do czego ma służyć korpus)
  • 1-2 łyżki śmietany 18% do zagniecenia (niektórzy nie dodają, żeby ciasto było bardziej kruche)

Etapy przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, solą, dodać jaja, szybko zagnieść i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Rozwałkować cienko, wylepić babeczki, ponakłuwać widelcem . Piec w temp. 160oC.

Nadzienia stosowane do babeczek:

  1. Pasta serowa - Składniki pasty zmielić lub utrzeć. 250 g kremowego twarogu ulubione zioła do smaku sól i pieprz do smaku.
  2. Paczka łososia sałatkowego - drobno posiekany, dodajemy szalotki (czyli małe cebulki posiekane) i posiekany ogórek konserwowy. Dekoracyjnie nakładamy do babeczek, dekorujemy kleksem śmietany lub greckiego jogurtu, kawałkiem natki pietruszki lub kolendry. Na półmisku powinny się znaleźć cząstki cytryny lub limonki.
  3. Pasta z rybą wędzoną - mięso ryby odebrać od ości i rozdrobnić, dodać 3 jaja ugotowane na twardo drobno posiekane, szczypiorek, majonez, sól, pieprz do smaku.
  4. Sałatka warzywna – taką jaką się zwykle stawia na stół – i pasta jajeczna.
  5. Drobno pokrojona wędlina, jajko na twardo, starty żółty ser, odrobina majonezu.
  6. Twarożek, straty ser pleśniowy np. lazur lub rockpol, siekane orzech włoskie.
  7. Twarożek, posiekany pomidor, cebulka, odrobina ostrej papryki.
  8. Pasta z jajek (na twardo) z cebulką i szczypiorkiem, odrobiną majonezu, przybrane np. papryką konserwową dla zaostrzenia smaku.

Kurczak faszerowany

Składniki

  • kurczak- 1szt ( odebrać mięso od kości)
  • przyprawa do kurczaka- 1szt
  • mięso mielone ok. – 60 dag
  • zielona pietruszka- 1 pęczek
  • bułka czerstwa -1 szt.
  • jaja – 3szt.
  • bułka tarta – ile zajmie
  • sól, pieprz do smaku
  • wykałaczki- 1 op.
  • nitka masarska
  • olej do pieczenia

Etapy przygotowania

Z kurczaka wyjąć kości, mięso mielone przygotować tak jak na kotlety mielone i nafaszerować kurczaka. Tuszkę spiąć wykałaczkami i przewiązać nitką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.1 ½ do 2 godz. w temp 180-200 C.

Ciasto Pycha

Upiec dwa biszkopty jasny i ciemny.

Składniki na ciasto biszkoptowe (podane składniki są na 1 biszkopt a do ciemnego biszkoptu dodajemy kakao)

  • 5 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • ¾ szkl. mąki pszennej
  • ½ szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa z jabłek

1½ kg jabłek obrać, pokroić na małe cząstki i rozgotować. Następnie do gorących jabłek dodać 2 cytrynowe galaretki i zmiksować na jednolita masę – odstawić do stężenia.

masa budyniowa

  • ½l mleka
  • 7 łyżek cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2,5 łyżki maki pszennej
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

z podanych składników ugotować budyń i ostudzić. 1 margarynę utrzeć na pulchną masę i dodawać stopniowo zimny budyń oraz sok cytryny.

Przekładanie:

  • biszkopt jasny - nasączyć
  • tężejąca masa jabłkowa
  • biszkopt ciemny – nasączyć
  • masa budyniowa
  • polewa

Łódki Drobiowe

Składniki

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 1 op. śliwek suszonych
  • 1 op. moreli suszonych
  • 1 sł. pieczarek marynowanych
  • 1 sł. cebulek marynowanych
  • 1 papryka czerwona świeża
  • 3 jaja
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • patyczki do szaszłyków

Etapy przygotowania

Filety przecinamy na połowę i rozbijamy( tak aby z jednego powstał duży płat), przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na patyczek nakładamy na przemian warzywa i suszone owoce, następnie zawijamy w filet. Panierujemy i smażymy . Układamy na blaszkę i zapiekamy w piekarniku ok. 20 minut. Wyjmujemy patyczek i przecinamy wzdłuż na połowę.

Tatar z łososia

Składniki

  • 2 op. wędzonego łososia
  • 1 sł. ogórków konserwowych
  • 2 cebule białe
  • 2 cebule czerwone
  • 2 cytryny
  • olej
  • sól do smaku

Etapy przygotowania

Łososia kroimy w drobne kawałeczki, ogórki, cebulę białą i czerwoną w drobną kostkę. Pokrojone składniki układamy pod skosem na półmisku i polewamy sosem przygotowanym z soku z cytryny, oleju i soli. Dekorujemy plastrami cytryny i natką pietruszki.

Bomba owocowa

Składniki

  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • kiść winogron zielonych
  • wiśnie z kompotu
  • brzoskwinie z puszki

Etapy przygotowania

Do foremki na babkę (z kominem) wkładamy winogrona i zalewamy rozpuszczoną w 1 szklance wody galaretką agrestową. Odstawiamy do stężenia. Kładziemy wiśnie i zalewamy gorącą galaretką wiśniową rozpuszczoną w 1 szkl. wody. Odstawiamy stężenia. do Następnie kładziemy pokrojone w kostkę brzoskwinie zalewamy gorącą galaretką brzoskwiniową rozpuszczoną w 1 szkl. wody. Odstawiamy stężenia. Przed wyjęciem bomby owocowej foremkę na chwile wkładamy do ciepłej wody.

Masa cukrowa na różyczki

Składniki

  • około 800g cukru pudru
  • 100 g glukozy spożywczej w proszku
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 40 ml zimnej wody
  • 3 łyżeczki margaryny ( najlepsza Planta)
  • aromat migdałowy lub waniliowy
  • barwniki spożywcze

Etapy przygotowania

Żelatynę zalać zimną wodą na około 5 minut. Rozpuścić naparze( masa nie może być zbyt gorąca). Do żelatyny dodać glukozę (nie może się zagotować). Dodać margarynę ( zdjąć miskę z pary wodnej zanim tłuszcz się rozpuści ). Dodać dowolny aromat. Następnie dodawać partiami cukier puder i zagniatać , aż masa będzie plastyczna. Być może nie wykorzysta się całej podanej ilości cukru pudru. Wyrabiać masę aż do momentu kiedy uzyska ona konsystencję plasteliny. Na koniec można dodać barwniki. Jeśli masa jest zbyt klejąca należy dodać cukier puder, a jak zbyt sucha - margarynę. Natychmiast po przygotowaniu szczelnie zawinąć w folię spożywczą. Masę rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką ziemniaczaną.

Ciekawostki kulinarne

Bigos z buraka cukrowego Ukraina

Składniki

  • 2 udka z kury lub mięso wieprzowe - noga lub golonka
  • burak cukrowy
  • sól
  • pieprz
  • listek
  • ziele angielskie

Etapy przygotowania

Zagotowujemy wodę dodajemy mięso i w zależności jakie mięso tyle gotujemy, po jakimś czasie dodajemy buraka cukrowego pokrojonego w kostkę pół na pół cm i przyprawy. Potrawa nie może być za gęsta - wygląda to tak jak rosół z kostką buraczaną.

Bardzo słynna potrawa na Ukrainie.

Zielone naleśniki z serem

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody
  • 300g szpinaku (u mnie były to liście zerwane wprost z ogrodu, następnie lekko obgotowane i zblendowane. Mrożonego szpinaku proponuję wrzucić zdecydowanie mniej, najlepiej stopniowo go dorzucać i obserwować kolor jaki uzyskuje ciasto)
  • Farsz:
  • 300g sera białego
  • Jogurt
  • Bazylia, ewentualnie czosnek

Etapy przygotowania

  1. Z mleka, jajka, wody i mąki przygotuj ciasto naleśnikowe, na koniec dodaj szpinak. Jeśli ciasto jest za gęste, dodaj nieco mleka.
  2. Przygotowane ciasto posól i przypraw pieprzem oraz ziołami typu bazylia, oregano oraz czosnkiem granulowanym. Z ciasta usmaż naleśniki.
  3. Ser rozdrobnij widelcem, dodaj tyle jogurtu, by powstała smarowna masa (jego ilość zależy głównie od rodzaju posiadanego sera, czy jest on bardziej czy mniej suchy). Przypraw bazylią, solą i pieprzem (możesz wzbogacić go także czosnkiem czy to naturalnym czy sproszkowanym, chyba że potrawę ma jeść Twoje dziecko, wtedy może lepiej zrezygnuj z czosnku).
  4. Każdy naleśnik smaruj masą, podawaj z odrobiną jogurtu naturalnego.

Makaron ze szpinakiem i serem feta

Składniki

  • 45 dag mrożonego szpinaku
  • 30 dag makaronu rurki
  • 30 dag sera feta
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbi czosnku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • olej
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła

Etapy przygotowania

  1. Cebulę i czosnek obierz , posiekaj . Olej rozgrzej na patelni , zeszklij cebulę z czosnkiem . Dodaj nierozmrożony szpinak i masło , duś do miękkości , aż cała woda odparuje . Wlej śmietanę , dodaj połowę fety , duś , aż ser się stopi . Przypraw do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatołową .
  2. Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody według instrukcji na opakowaniu . Odcedź . Polej sosem szpinakowym , posyp resztą pokrojonej w kostkę fety.

Panierowane ziołowe kuleczki ziemniaczane

Składniki

  • 1 kg. ziemniaków
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • majeranek ,zioła prowansalskie
  • sól,pieprz do smaku
  • mąka,jajka,bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia

Etapy przygotowania

Ziemniaki obieramy, płuczemy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy ,przeciskamy dwukrotnie przez praskę. Odstawiamy do ostudzenia, dodajemy koperek, zioła prowansalskie, majeranek, doprawiamy do smaku. Wlewamy mleko dokładnie mieszamy. Z ziemniaków formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego ,panierujemy dwukrotnie, smażymy na głębokim tłuszczu na złoto brązowy kolor. Wyjmujemy ,odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z sosami np. ketchupem. Smacznego!

Zupa gyros

Składniki

  • 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 1 opakowanie przyprawy do gyrosa
  • 1 opakowanie zupy cebulowej
  • 1 cebulę
  • 1 czerwoną, zieloną i żółtą paprykę
  • 1 puszkę kukurydzy
  • pół butelki sosu cygańskiego
  • pół butelki sosu chili
  • pół litra śmietany 30%
  • oliwę

Etapy przygotowania

To danie z wołowiną lub wieprzowiną. Mięso i cebulę pokrój w kostkę i przysmaż na rozgrzanej oliwie. Kiedy wieprzowina lub wołowina będzie miękka, wsyp przyprawę do gyrosa, wymieszaj i odstaw na godzinę.

Zupa gyros nie może powstać bez papryki. Obierz je, pokrój w kostkę i podsmaż. Pamiętaj żeby wydrążyć najpierw gniazda.

Mięso i paprykę przełóż do garnka. W zupie gyros nie może zabraknąć odpowiednich sosów, dodaj więc cygański i chili oraz śmietanę. Nie zapomnij też o kukurydzy. Wszystko wymieszaj i gotuj 5 minut. Zupa gyros będzie lepsza, jeśli wymieszasz ja z zupą cebulową. Przygotuj ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie wlej do garnka z innymi składnikami i gotuj 10 minut.

Jeśli chcesz żeby zupa mięsna była jeszcze bardziej gęsta i aromatyczna, możesz dodać do niej trochę podwędzanej kiełbasy. Smak podkreśli też czosnek.

Snikers

Składniki na biszkopt

  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 5 czubatych łyżek mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Etapy przygotowania

Białka ubić, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia lekko zamieszać. Ciasto piec na blaszce w temp. 175 stopni około 25-30 minut. Po wystudzeniu przeciąć na blaty.

Składniki na wkładkę orzechową

  • 25 dag pokrojonych orzechów włoskich
  • 5 białek
  • 25 dag cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka miodu

Etapy przygotowania

Białka ubić na sztywno, dodawać cukier, a następnie mąki, orzechy - wszystko delikatnie zamieszać. Upiec na blasze, tej samej wielkości co biszkopt, około 25 minut.

Składniki na mase

  • 2 kostki masła (1 margaryna+masło)
  • 4 łyżki kakao
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • ½ szkl. mleka
  • Niepełna szklanka cukru pudru
  • spirytus

Etapy przygotowania

Mleko, czekoladę, kakao rozpuścić. Masło i margarynę utrzeć z cukrem, dodać przestudzoną czekoladę. Biszkopt przeciąć na pół, wyłożyć ½ porcji masy, położyć wkładkę orzechową, pozostałą masę, przykryć drugim plackiem biszkoptowym. Polać polewą.

Prosty przepis na chleb

Składniki

  • 30 dkg mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 70 dkg mąki pszennej
  • 1 szk. otrąb pszennych
  • 3 łyżeczki soli
  • garść siemienia lnianego
  • garść dyni
  • garść ziaren słonecznika
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 15 g drożdży
  • 300 ml zakwasu żytniego
  • letniej wody tyle ile zabierze mąka (u mnie ok 700 ml)

Etapy przygotowania

Wszystkie suche składniki wsypać do miski, pokruszyć drożdże, dodać zakwas, wyrabiać mikserem i stopniowo dodawać wodę. Odstawić do wyrośnięcia. Odgazować ciasto. Dwie keksówki wyłożyć papierem pergaminowym i przełożyć ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach przez godzinę. Po ok. 20 minutach pieczenia otworzyć piekarnik i pędzelkiem posmarować chleby wodą, skórka będzie wtedy fajnie chrupiąca. Upieczony chleb od razu wyciągnąć z foremek i zostawić do wystygnięcia na kratce w otwartym piekarniku. Smacznego

Kiszka ziemniaczana

Etapy przygotowania

Ziemniaki (około 1 kg) obrać, zetrzeć na drobnej tarce, dodać 2-3 jaja, 2 łyżki mąki pszennej.

Usmażyć skwarki z boczku lub słoniny, można dodać podsmażoną cebulę, pokrojoną w kostkę. Dodać sól, pieprz – wymieszać.

W przygotowane jelita wieprzowe luźno napychać przygotowany farsz.

Kiszkę można najpierw lekko odgotować i dopiero upiec lub od razu upiec.

Kiszkę lekko nakłuć. Piec w piekarniku na złoty kolor.

Zapiekanka wegetariańska

Składniki

  • 1 duży ziemniak
  • 200g grubszego makaronu (np.: świderki)
  • 1 pomidor
  • 15 dag pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 100g żółtego sera
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia (świeża lub z torebki), olej

Etapy przygotowania

  1. Ziemniaka obrać i pokroić w grube plastry (talarki). Wrzucić do wrzącej, osolonej wody, gotować ok. 5 minut.
  2. Do naczynia żaroodpornego o średnicy ok. 20cm z przykrywką wlać łyżeczkę oleju i rozprowadzić go po ściankach i dnie przy pomocy ręcznika papierowego. Dno wyłożyć obgotowanym ziemniakiem.
  3. Cebule pokroić i zeszklić na oleju, dodać pokrojone pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Smażyć 5-10 minut często mieszając. Na ziemniaki położyć pieczarki, następnie pokrojoną w kostkę paprykę.
  4. Makaron ugotować al'dente. Wyłożyć na pieczarki.
  5. Pomidora pokroić w plastry i wyłożyć na wierzchu. Jeśli zostało nam talarków z ziemniaka można je położyć na górę.
  6. Całość posypać ziołami i posiekaną drobno świeżą bazylią.
  7. Ser zetrzeć i posypać nim wierzch zapiekanki. Położyć na wierzchu gałązkę bazylii(jeśli mamy świeżą :) ).
  8. Naczynie przykryć i piec w temperaturze 180st. ok 30-40 minut, do miękkości ziemniaków i roztopienia sera.
  9. Porcja dla 2 osób

Krem porowy

Składniki

  • ziemniaki - 4 sztuki
  • pietruszka - 1 sztuka
  • marchewka - 1 sztuka
  • seler - 0,5 sztuki
  • por - 2 sztuki
  • natka pietruszki - pęczek
  • cebula - 1 sztuka
  • kostka rosołowa - 1 sztuka
  • woda - około 2 litrów
  • pieprz
  • sól

Etapy przygotowania

Na wstępie wykonania kremu porowego należy obrać: marchewkę, pietruszkę, seler, pory, cebulę. Włoszczyznę poza porem kroimy w duże kawałki i umieszczamy w garnku z 2 litrami wody. Ziemniaki obieramy i kroimy w niedużą kostkę, a następnie dodajemy do garnka. Całość gotujemy do miękkości. W międzyczasie oczyszczamy pory i kroimy w plasterki, a następnie dodajemy do garnka. Dodajemy kostkę rosołową i łyżeczkę soli. Całość gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie. W końcowym etapie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na krem. Gotową zupę kremową można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Placki na sodzie

Składniki

  • 1 kg mąki,
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/2 litra kwaśnego mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2-3 jajka

Etapy przygotowania

Do naczynia wlać kwaśne mleko i dodać pozostałe składniki. Wyrabiać długo, rozwałkować na grubość 1,5 - 2 cm i wykrawać szklanką. Piec na blasze (ja piekę na papierze do pieczenia) w tempertaurze 170 stopni C, około 15-20 minut, z obu stron, aż będą rumiane.

Przepisy z konkursów kulinarnych

2012 super ciasto

Afrykańczyk

Składniki ciasto makowe

  • 15 dag margaryny
  • 8 jaj
  • 20 dag cukru pudru
  • 10 dag miodu płynnego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 30 dag maku
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody

Etapy przygotowania

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać po jednym żółtku, miód, mąkę, sodę oraz sparzony i zmielony mak. Na końcu delikatnie wymieszać pianę z białek. Upiec dwa placki.

Składniki placek biały

  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Etapy przygotowania

Białka ubić z cukrem, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet. Upiec placek.

Składniki masa jabłkowa

  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki dowolnego koloru
  • 1 łyżka masła

Etapy przygotowania

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, poddusić pod przykryciem, dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać i dusić bez przykrycia.

Składniki krem

  • 6 żółtek
  • ½ l mleka
  • 5 łyżek cukru kryształ
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 ½ kostki masła
  • 1 cukier waniliowi

Etapy przygotowania

Żółtka z mąką pszenna i ziemniaczaną roztrzepać z odrobiną mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo połączyć z roztrzepanymi żółtkami i ciągle mieszając ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.

Przełożenie ciasta

Ciasto makowe – krem – placek biały – masa jabłkowa – krem – ciasto makowe – polewa.

Cygańska droga

Składniki

  • 4 jaja
  • szk. mąki
  • szk. cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 dkg maku
  • 25 dkg margaryny
  • 8 jaj
  • 25 dkg cukru pudru
  • 10 dkg miodu
  • 5 dkg kakao
  • łyżeczka sody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cynamonu.

Etapy przygotowania

Mak sparzyć na mleku. Przekręcić przez maszynkę dwa razy. Margarynę utrzeć z cukrem dodać żółtka, mak, miód, sodę, kakao i cynamon. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać i upiec placek. Do wystygnięciu przekroić na pół.

Składniki masa

  • ½ litra mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 40 dkg masła
  • 25 dkg cukru
  • olejek migdałowy

Etapy przygotowania

Na placek makowy wyłożyć połowę masy, następnie paski biszkopta na przemian z galaretką (czerwona i zielona). Na tę warstwę wykładamy drugą połową masy i drugi placek makowy. Polać polewą czekoladową.

Dzień kobiet

Składniki ciasto

  • 30 dkg margaryny
  • 25 dkg cukru zwykłego
  • 3 szklanki mąki
  • 6 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka amoniaku

Wszystko ucierać, podzielić na 3 części:

  • I placek – biały
  • II placek – kakaowy
  • III placek – ½ szklanki orzechów

Składniki masa

  • 2 galaretki wiśniowe
  • mały słoik wiśni drelowanych
  • 2 śnieżki
  • 1 ½ szklanki zimnego mleka
  • 1 galaretka agrestowa

Etapy przygotowania

Upiec 3 placki na papierze. Na spód wyłożyć biały placek. 2 galaretki wiśniowe rozpuścić w 2 szklankach wody. Do tego mały słoik wiśni drelowanych – krzepnące wyłożyć na placek. Przykryć brązowym plackiem. 2 śnieżki ubić z 1 ½ szklanki zimnego mleka, jak będzie sztywna dodać 1 galaretkę agrestową (1 szklance wody). Dodać to do ubitej śnieżki, krzepnące wyłożyć na placek i przykryć plackiem orzechowym. Przycisnąć czymś lekkim. Udekorować według uznania.

Ptasie mleczko

Składniki ciasto I

  • 5 jaj
  • 2 łyżki oleju
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Etapy przygotowania

Składniki wymieszać i ubić biszkopt.

Składniki ciasto II

  • 6 białek
  • 1 łyżeczka kakao
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka zmielonych orzechów
  • 4 pokruszone biszkopty
  • ¾ paczki rodzynek
  • 1 łyżeczka proszku
  • 2 łyżeczki mąki pszennej

Etapy przygotowania

Ubić białka, dodać resztę składników. Piec 30 min w temperaturze 180 stopni.

składniki krem

  • 4 żółtka
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 kostka masła
  • 2 czerwone galaretki
  • 60 dkg ptasiego mleczka waniliowego

Etapy przygotowania

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i suchą kawę. ¾ szklanki mleka zagotować, dodać dobrze roztrzepaną masę i ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń. Galaretki rozpuścić w ½ l wody.

Przełożenie placków

Ciasto I posmarować połową masy, na nią ułożyć ptasie mleczko i zalać tężejącą galaretką. Wyłożyć drugą część masy, przełożyć ciastem II i polać polewą.

Sernik składany

składniki na mase serową

  • 1,20 kg zmielonego sera
  • 50 dag cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 12 jaj
  • 30 dag margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Etapy przygotowania

Margarynę utrzeć cukrem, dodając po jednym żółtku, ser zmieszany z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Lekko wymieszać. Gotową masę serową podzielić na dwie równe części. Upiec.

składniki na biszkopt (trzy)

  • 9 jaj
  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 kisiel czerwony
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Etapy przygotowania

Podane składniki podzielić na trzy części i ubijać trzy biszkopty (każdy z 3 jaj). Do jednego dodać suchy kisiel do drugiej kakao, trzeci pozostaje bez dodatków – żółty.

składniki na biszkopt (czwarty)

  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Etapy przygotowania

Ubić białka z cukrem dodając mąkę z proszkiem do pieczenia. Na blaszkę wykładać łyżką (kupkami na przemian) wszystkie cztery kolory ciasta. Upiec

składniki na masę jabłkową

  • 2 kg winnych jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 1 galaretka czerwona
  • 1 galaretka zielona

Etapy przygotowania

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka. Pod przykryciem smażyć chwilę na wolnym ogniu. Następnie jabłka podzielić na dwie części. Do jednej dodać suchą zieloną galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Do drugiej dodać czerwoną galaretkę i postępować tak samo jak z częścią pierwszą.

Przełożenie ciasta

Sernik-masa zielona – biszkopt kolorowy – masa czerwona – sernik. Wierzch placka posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

Sernik z piernikami

składniki ciasto

  • 1/5 szk. mąki
  • ½ szk. cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ margaryny Kasia
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 żółtka

Etapy przygotowania

Ciasto zagnieść z podanych składników i podzielić na 2 części (tak żeby było można zatrzeć później na tarce).

składniki ser

  • 1 kg sera białego
  • 1 szk. cukru pudru
  • 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 6 jaj
  • ½ masła
  • rodzynki
  • aromat pomarańczowy
  • 40 dkg pierniczków nadziewanych w czekoladzie

Etapy przygotowania

Ser przekręcić przez maszynkę, utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem dodając 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Na koniec dodać pianę z białek i całość dobrze wymieszać z bakaliami i aromatem pomarańczowym.

Wyłożenie ciasta na blachę

1 część ciasta utrzeć na blachę. Na ciasto położyć ½ masy serowej. Na ser wyłożyć pierniczki nadziewane w czekoladzie. Na pierniczki wyłożyć pozostały ser. Na ser utrzeć 2 połowę ciasta. Ciasto piec około 1,5 godz. w temp. 180oC.

Tort jezioro łabędzie

składniki biszkopt orzechowy

  • 40 dkg orzechów łuskanych
  • 12 jaj
  • 45 dkg cukru pudru
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Etapy przygotowania

Utrzeć żółtka z połową cukru. Do utartych żółtek dodać zmielone orzechy, bułkę tartą, mąkę z proszkiem. Dodać ubitą pianę. Piec około w temp. ok. 30 min.

składniki masa orzechowa

  • 20 dkg masła
  • 20 dkg zmielonych orzechów
  • 20 dkg cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szk. mleka
  • 1 gorzka czekolada
  • 2 łyżki kakao
  • sok z cytryny
  • spirytus

Etapy przygotowania

Orzechy zaparzyć w szk. mleka. Utrzeć cukier z masłem i dodać zaparzone orzechy. Rozpuszczoną gorzką czekoladę dodać do masy, a następnie dodać 2 łyżki kakao i spirytus oraz sok z cytryny.

składniki masa budyniowa

  • 1 ½ szk. mleka
  • ¾ szk. cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 masło
  • spirytus
  • sok z cytryny

Etapy przygotowania

Ugotować budyń. Utrzeć budyń z masłem. Dodać spirytus i sok z cytryny.

składniki łabędzie

  • ½ kostki margaryny
  • 1 szk. wody
  • 12,5 dkg maki pszennej
  • 4 jaja

Etapy przygotowania

Wodę zagotować z margaryną. Do gotującej dodać mąkę o dobrze roztrzepać. Gdy przestygnie wbić po jednym jaju. Upiec z ciasta łabędzie. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku.

Dodatki do ciasta

galaretka, herbatniki, orzechy laskowe, masa cukrowa, wiórka kokosowe

Tort Niezapominajka

składniki biszkopt

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Etapy przygotowania

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku i ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Delikatnie mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180oC.

składniki masy

  • 3 margaryny „Kasia”
  • 1 litr mleka
  • 1 kg cukru
  • zapach arakowy

Etapy przygotowania

Z mleka i cukru gotujemy syrop o konsystencji lejącej się krówki, studzimy. Margarynę ucieramy na pulchna masę, dodajemy po łyżce syropu. Ucieramy, na koniec dodajemy zapach arakowy i sok z cytryny. Placki nasączamy dowolnym ponczem, przekładamy masą i dowolnym dżemem. Dekorujemy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Truskawkowa fantazja

składniki na ciasto białe

  • 1 margaryna
  • 2,5 szk. mąki
  • 1 szk. cukru pudru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Etapy przygotowania

Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki.

składniki na ciasto ciemne

  • 1 szk. kwaśniej śmietany
  • 3 jaja
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szk. cukru
  • 1 szk. mąki

Etapy przygotowania

Składniki ciasta ciemnego ubić a pod koniec dodać śmietanę i mąkę. Do ubitego ciasta ciemnego utrzeć ciasto. Upiec 2 placki.

składniki masa anansowo- budyniowa

  • 1 puszka soku z ananasów
  • 1 budyń śmietankowy
  • ½ szk. cukru pudru
  • 1 margaryna
  • 3 łyżeczka żelatyny rozpuścić w ½ szk. wody

Etapy przygotowania

Ananasy odcedzić, dodać 1 szk., wody aby było ½ litra i ugotować na tym budyń do gorącego, dodać 2 żółtka i dokładnie wymieszać i wystudzić. Zimny budyń ucieramy z margaryną na puszystą masę.

składniki masa truskawkowa

  • ½ kg truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 galaretki
  • ½ szklanki cukru

Etapy przygotowania

Truskawki zmiksować z cukrem, podgrzać, dodać suche galaretki dobrze wymieszać i zagotować.

Wykonanie

Placek smarujemy masą anansowo-budyniową, na masę układamy masę truskawkową, a na nią układamy delicje (2 paczki). Na delicje pozostałą masę kładziemy masę ananasowo-budyniową i drugo placek ciasta. Ciasto smarujemy ubita śnieżką połączoną z gęstniejącą galaretką. Śmietanę śnieżkę ubić wg przepisu i połączyć z rozpuszczoną w ½ szkl. wody galaretką. Dekorować wg uznania.

2013 super danie zimne

Faszerowane papryczki

Składniki

  • 1 kg papryczek

Składniki na zalewę

  • 2 l wody
  • ½ l octu
  • 2 szklanki cukru

Składniki na farsz

  • 2 kostki sera feta (żółte opakowanie)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • ½ l oleju kujawskiego

Etapy przygotowania

Papryczki wydążyć i parzyć w zalewie 5 min (tą zalewą można zalać papryczki do przechowania na zimę, ułożyć w słoiku, zalać zalewą i pasteryzować 5 min). Ser utrzeć z 2 łyżkami octu, czosnkiem wyciśniętym przez praskę i odrobiną przegotowanej wody (można dodać bazylię i pieprz). Nadziać papryczki i układać w słoiku, każdą warstwę przesypać ziołami i plasterkami czosnku (3 ząbki di słoika). Olej podgrzać i zalać papryczki (olej musi być gorący, ale nie zagotowany).

Koreczki ze śliwką i wędzonym boczkiem

Składniki

  • 20 dag sera feta
  • 20 sztuk śliwek
  • 10 plastrów boczku wędzonego (najlepiej z „Lidla”)

Etapy przygotowania

Śliwki nadziewamy fetą, owijamy boczkiem i wszczepiamy wykałaczką. Pieczemy 20 min.

Pasztet myśliwski z żurawiną

Składniki

  • 2 kg mięsa lub żeberek z dziczyzny
  • 1 kg boczku surowego
  • 20 dkg wątroby wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • seler
  • por
  • kilka suszonych grzybków (namoczyć)
  • zioła prowansalskie
  • gałka muszkatołowa
  • 3 jaja
  • 2 bułeczki (namoczyć w zimnym wywarze z mięsa)

Etapy przygotowania

Mięso oraz boczek zalewamy zimną wodą i gotujemy 1 godz. Po godzinie dodajemy włoszczyznę i namoczone grzyby, solimy przyprawą Kucharek. Gotujemy aż mięso będzie miękkie. Odlewamy odrobine wywaru z mięsa. Następnie podsmażamy pokrojoną wątróbkę około 5 min. Mięso, wątrobę, bułkę, włoszczyznę mielimy 3 razy przez maszynkę, dodajemy zioła, przyprawy, żółtka i 1 łyżkę cukru. Wszystko mieszamy i dodajemy ubita piane z białek a na wierzch posypujemy tartą bułką. Pieczemy w gorącym piekarniku ok 100-110 minut.

Pasztet rybny

Składniki

  • 50 dag filetów z białej ryby (dorsz lub morszczuk)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki tartej bułki
  • cebula
  • 5 dag masła
  • łyżka siekanego świeżego tymianku lub natki pietruszki
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz, cukier
  • włoszczyzna
  • 4 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy
  • łyżka soku z cytryny
  • kilka listków pietruszki

Etapy przygotowania

Włoszczyznę oczyścić, umyć, zalać 5 szklankami wrzątku posolonego i posłodzonego, dodać ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotować 20 minut, odstawić z ognia, jarzyny trzymać w wywarze. Cebulę obrać, posiekać, udusić w łyżce masła. Mięso ryby pokroić, przekręcić przez maszynkę i dodać podsmażoną cebulę. Dodać tartą bułkę, jajka, sól, pieprz, odrobinę cukru, gałkę muszkatołową, zieleninę. Wyrobić masę. Uformować z niej jeden, dwa lub trzy wałki – zależnie od wielkości garnka. Zawinąć wałki w zwilżone kawałki płótna, posmarowane po środku masłem. Owinąć pakunki bawełnianą nicą jak baleron. Z wywaru wyjąć warzywa, odłożyć je, a wywar postawić na ogniu. Gdy zacznie wrzeć, włożyć płócienne pakunki, gotować na małym ogniu około pół godziny. Pozostawić do ostygnięcia w wywarze. Wyjąć ostrożnie, odwinąć z płótna, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, przybrać pokrojonymi jarzynami z wywaru. Dołączyć sos majonezowy zaostrzony kilkoma kroplami tabasco.

Razowiec z łososiem

Składniki

  • 25 dkg wędzonego łososia
  • 25 dkg półtłustego twarogu
  • duży razowy chleb z formy
  • szczypta soli, pęczek koperku, pół pęczka szczypiorku

Etapy przygotowania

Koperek posiekać, pokroić szczypiorek, zielenię wsypać do twarogu, wymieszać i lekko posolić do smaku. Z łososia usunąć twarde części, duże kawałki cienko pokroić. Chleb przeciąć na płaty (2-3) wzdłuż, w zależności od grubości bochenka. Płat chleba posmarować pastą twarogową, na niej ułożyć kawałki łososia, zwinąć w rulon. Rozłożyć folię aluminiową, rulon chleba ściśle zawinąć, wstawić na noc do lodówki, przed podaniem pokroić w plastry.

Rolada szpinakowa z łososiem

Składniki na ciasto

  • 1 op. Szpinaku
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki

Składniki na farsz

  • 2 serki Almette
  • 2 ząbki czosnku
  • łosoś wędzony w plastrach

Etapy przygotowania

Szpinak rozdrobnić i dodać żółtka. Białka ubić na sztywno, dodać mąkę i piec w temp. 180oC przez 20 min. Po upieczeniu ciasto zwinąć w rulon i poczekać aż ostygnie. Serek połączyć z czosnkiem i rozsmarować po cieście. Następnie rozłożyć łososia, zawinąć w rulon i schłodzić.

Rolada ze szpinakiem

Składniki na ciasto

  • 40 dkg mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 4 jaja
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • czosnek

Składniki na farsz

  • pierś z kurczaka (duża) przemielona przez maszynkę
  • przyprawa do kurczaka

Etapy przygotowania

Szpinak rozmrozić, odparować, dodać masło, przyprawy i chwilę smażyć. Po ostudzeniu dodać mąkę, żółtka i dokładnie wymieszać. Na koniec ubić pianę z białek i dodać do masy szpinakowej. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec aż ciasto będzie odstawało od papieru. Mięso przyprawić przyprawą do kurczaka i wyłożyć na ostudzone ciasto szpinakowe. Zwinąć jak roladę i piec 40 minut w papierze do pieczenia.

Roladki naleśnikowe

Składniki

  • 6 naleśników
  • 25 dkg twarogu półtłustego
  • 2 łyżeczki chrzanu (bez śmietany)
  • 2 łyżeczki majonezu
  • papryka konserwowa
  • ogórki konserwowe
  • oliwki
  • ser żółty
  • wędlina
  • sól
  • pieprz

Etapy przygotowania

Naleśniki usmażyć według swojego przepisu. Aby uzyskać kolorowe naleśniki do ciasta dodaj – na czerwone: paprykę słodką, chili i koncentrat pomidorowy, na żółte: curry, kurkumę, na ziołowe: zioła prowansalskie, pieprz prawdziwy. Twaróg rozetrzyj widelcem z majonezem i chrzanem, przypraw solą i pieprzem. Na ostudzonych naleśnikach rozsmaruj przygotowany twaróg oraz kawałeczki papryki, ogórka, wędliny, sera, oliwek, wg. uznania. Każdy naleśnik zwiń w rulonik, przekrój na małe porcje. Przed podaniem należy schłodzić w lodówce.

Schab z morelą w galarecie

Składniki

  • 1,5 schabu bez kości
  • 10-15 moreli
  • przyprawa - marynata do mięsa
  • sok z połowy cytryny
  • 4-5 łyżek oleju

Etapy przygotowania

Mięso umyć i oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym. W jeden koniec schabu wbić nóż i przebić na drugi koniec. Przyprawę do mięsa (marynatę), sok z cytryny oraz olej połączyć i otrzymaną marynatą natrzeć schab na noc. Na następny dzień nadziewany schab morelami namoczonymi wcześniej (30 min.) w ciepłej wodzie. Pieczemy w rękawie około 1,5 godziny. Przez pierwsze 15 min. w temp. 200oC, później zmniejszamy do 180oC.

Składniki na galaretę

  • kawałki mięsa
  • warzywa
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz do smaku
  • żelatyna - 2 łyżki

Etapy przygotowania

Z powyżej wymienionych składników gotujemy wywar.

Składniki na sos

  • 2,5 szk. czerwonego wina półwytrawnego
  • 3-4 łyżki dżemu porzeczkowego

Etapy przygotowania

Wino należy zagotować na małym ogniu przez około 5 minut, do odparowania, dodać dżem porzeczkowy. Schłodzony schab kroimy w plastry układamy na półmisku, zalewamy wcześniej przygotowaną tężejącą galaretą. Dekorujemy według uznania.

Szynka pieczona pod Pierzynką

Składniki

  • 1-1,5 kg szynki

Składniki na zalewę

  • 2 l wody
  • ½ szklanki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 liści laurowych

Składniki na pierzynkę

  • ½ szklanka bułki tartej
  • ½ szklanki śmietany
  • ½ szklanki musztardy
  • 1 jajko
  • ½ szklanki ziół (oregano, bazylia)

Etapy przygotowania

Sporządzić zalewę z podanych składników. Do gotującej się zalewy włożyć szynkę i gotować 15 min. Następnie wystudzić i ponownie gotować 15 min. Po lekkim wystygnięciu włożyć szynkę w rękaw do pieczenia i piec przez 2 godz. w temp. 150oC. Po upieczeniu szynkę należy wystudzić i otulić w pierzynkę.Lekko ostudzoną szynkę otulić pierzynką czyli oblepić masą podanych składników. Następnie zapiec 30 min w piekarniku w temp. 150oC.

Tatar z wędzonego łososia

Składniki

  • łosoś sałatkowy
  • jabłko
  • cebula
  • świeża papryka
  • świeży ogórek nieubierany
  • olej
  • koper
  • przyprawa

Etapy przygotowania

Łososia i warzywa pokroić w kostkę, dodać olej i przyprawy (nie solić!). Całość wymieszać.

2014 super deser

Błękitna Laguna

Składniki

  • 2 paczki herbatników
  • 1 sernik na zimno
  • 2 galaretki błękitne
  • 1 galaretka zielona
  • 1 galaretka granatowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 szklanki mleka
  • do dekoracji perełki cukrowe i liście mięty

Etapy przygotowania

Dno pucharków wysypać pokruszonymi herbatnikami, lekko skropić je galaretką cytrynową. Kolejną warstwę z sernika na zimno ubitego z mlekiem i zastygniętych galaretek (zieloną i granatową) pokrojonych w kostkę ułożyć w pucharku i zalać tężejącą galaretką błękitną. Wierzch pucharka ubrać sernikiem na zimno lub bitą śmietaną.

Galaretka Kawowa

Składniki

  • 4 łyżki niskodrażniącej kawy ASTRA
  • 2 i ¼ szklanki wody
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 aromat waniliowy lub pomarańczowy
  • około pół szklanki bitej śmietany
  • 1 łyżeczka wiórek czekoladowych

Etapy przygotowania

  • Zaparzamy kawę z 2 szklankami wody.
  • Zalewamy cukier ¼ szklanki wody, zagotowujemy przez chwilę.
  • Żelatynę namaczamy w łyżeczce zimnej wody.
  • Dodajemy do kawy syrop cukrowy, aromat i żelatynę, mieszamy aby się rozpuściła.
  • Wlewamy płyny do pucharków, wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekolady.

Mus z białej czekolady z owocami i miętą

Składniki

  • 200 g białej czekolady
  • 150 ml śmietany 36%
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ¼ łyżeczki Chili pieprz cayenne
  • kurkuma według uznania
  • gałązki świeżej mięty
  • 4 sztuki kiwi
  • 10 sztuk truskawek
  • 1 galaretka o smaku kiwi
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym

Etapy przygotowania

Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Kiwi obrać i pokroić w drobną kostkę, przełożyć do rondelka, dodać 3 łyżki stołowe soku z cytryny oraz tyle samo cukru, zalać 1 szklanką wody i zagotować. Gdy tylko płyn zawrze zdjąć rondelek z ognia. Rozpuszczoną uprzednio galaretkę należy dodać do zagotowanych owoców. Tak samo należy powtórzyć czynność z truskawkami i galaretką truskawkową. Odstawić do wystudzenia. Następnie wlać trochę do pucharka i odstawić do stężenia. Śmietanę kremówkę ubić. W drugiej misce utrzeć z cukrem pudrem. Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej doprawiając kurkumą i chili pieprzem cayenne. Do masy jajecznej należy dodawać na przemian czekoladę i śmietanę. Gotowy mus wylewamy na stężałą galaretkę i odstawiamy do zastygnięcia. Na koniec wylewamy tężejąca galaretkę z truskawkami. Udekorować deser można według uznania bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem czy listkiem świeżej i aromatycznej mięty.

2015 super danie mięsne

Duszona polędwica z dzika z grzybami

Składniki

  • schab z dzika - 1 kg
  • pieprz prawdziwy - 0,5 łyżeczki
  • papryka ostra - 0,5 łyżeczki
  • papryka słodka - 0,5 łyżeczki
  • przyprawa myśliwska - 1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana lub pszenna - 3 łyżki
  • prawdziwki lub pieczarki - 20-30 dkg
  • majeranek - 1 łyżka
  • 2 jaja

Etapy przygotowania

Schab pokroić w plastry, wszystkie składniki wymieszać i do tej zawiesiny z przypraw włożyć schab na całą noc. Następnie obsmażyć schab na patelni z obu stron, grzyby poddusić z cebulą. Potem ułożyć schab z grzybami w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią i pokrywą, podlać troszeczkę wodą i piec przez godzinę.

Karówka w sosie pomidorowym

Składniki

  • Karkówka - 1,5 kg
  • pieczarki - 0,5 kg
  • cebule - 3 sztuki
  • przyprawa Delikat czerwony - 1 łyżeczka

Składniki zalewy

  • przyprawa Magii - 2,5 łyżki
  • ocet - 5 łyżek
  • cukier - 5 łyżek
  • koncentrat pomidorowy - 4 łyżki
  • woda - 7 łyżek

Etapy przygotowania

Mięso pokroić w plastry (grubsze ok. 1,5 cm), rozbić delikatnie. Posypać delikatem czerwonym, obtoczyć w mące, obsmażyć. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Podsmażone pieczarki z cebulą, solą i pieprzem, wyłożyć i zalać zalewą. Piec w 180oC około 75 minut.

Polędwiczki w sosie kurkowym

Składniki

  • Polędwiczki wieprzowe - 1 kg
  • kurki - 70 dkg
  • Cebula duża - 1 szt.
  • śmietana 30% - 400 ml
  • koper - 1 pęczek
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • estragon - 1 łyżka
  • olej - 1 łyżka
  • masło klarowane - 1 łyżka
  • sól
  • pieprz

Etapy przygotowania

Polędwiczki kroimy pod ukosem w plastry lekko ręką rozbijamy, nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut. Następnie smażymy je na patelni z dodatkiem masła klarowanego. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na oleju, dodajemy kurki, smażymy 3-4 min., dodajemy śmietanę, koperek, estragon, sok z cytryny doprawiamy solą oraz pieprzem. Sos należy zredukować ok. 15 min., smażąc na małym płomieniu, mieszając. Polędwiczki ułożyć na półmisku polać sosem lub dusić je w sosie. Można podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.

Roladka ze słodkiej polędwiczki

Składniki

  • Polędwiczka wieprzowa (słodka) - 1 sztuka
  • łopatka wieprzowa - 1 kg
  • 3-4 pieczarki
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • natka pietruszki

Etapy przygotowania

Pieczarki pokroić w gruba kostkę i podsmażyć. Polędwiczkę słodką oczyścić z włókien. Podzielić na 15 cm paski. Walczyki przekroić w połowie ale nie do końca, ubić na cienkie plastry. Ułożyć tak aby jeden zachodził na drugi. Łopatkę zmielić, dodać paprykę, pieczarki, natkę pietruszki, doprawić do smaku. Rozłożyć strecz, na którym położyć rozbitą polędwiczkę posypać delikatem do mięs, ułożyć masę mieloną w kształcie walca. Założyć polędwiczkę, zawinąć streczem i zrolować, zakręcić końce, można całość owinąć siatką do szynki i zacisnąć dodatkowo gotować około 1 godz. w temp. nieprzekraczającej 100oC.

2016 super zupa

Żurek staropolski z grzybami

Boeuf Strogonow

Zupa meksykańska

Zupa serowo-pieczarkowa z pulpecikami

Zupa z piekarnika

Zupa lepsza niż flaki

Zupa ananasowa

Barszcz ukraiński

Zupa meksykańska II

Zupa zbójecka

Zupa węgierska

Zupa z mango i kurczakiem

Zupa-krem ogórkowa

Zupa porowa

2017 super ryba

Kotlety rybne

Składniki

  • 60 dag ryby
  • 2 jajka
  • ok. 1 szklanki bułki tartej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz cytrynowy do smaku
  • przyprawa do ryb
  • 1 marchew
  • natka pietruszki
  • koperek

Etapy przygotowania

Rybę przekręcić dwa razy przez maszynkę, dodać jajka, startą na tarce marchew, bułkę tartą ( tyle ile potrzeba aby masa nie była za rzadka) oraz pozostałe składniki. Wszystko dobrze wymieszać i wyrobić zgrabne kotleciki następnie obtoczyć w bułce tartej . Smażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Podawać z sosem beszamelowym.

Wykonanie

Jadwiga Ogórek – Łysa Góra

Łosoś zapiekany na szpinaku

Składniki

  • filet z łososia 0,5 kg
  • szpinak mrożony rozdrobniony, 1 opak.
  • ser pleśniowy niebieski 100 g.
  • czosnek 6 ząbków
  • mozzarella tarta 1 opak.
  • koperek
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • masło

Etapy przygotowania

Na oliwie podsmażamy wyciśnięty przez praskę czosnek dodajemy szpinak i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu, aż odparuje nadmiar wody. Pod koniec dodajemy pokruszony ser pleśniowy, mieszamy. Szpinak przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na nim kawałki łososia, uprzednio skropionego sokiem z cytryny, solą, pieprzem, koperkiem pokrojonym oraz wiórkami masła. Całość posypujemy startą mozzarellą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180oC na ok. 30 -35 min.

Wykonanie

Elżbieta Majcher - Gozdów

Łośoś pod żółtą pierzynką

Składniki

  • 20 dag łososia norweskiego
  • 1 mała cebula (5dag)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • 10 dag żółtego sera
  • 3 jajka
  • słodka papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
  • listki bazylii

Etapy przygotowania

Łososia i cebulę pokroić w kostkę, dodać sok z cytryny i razem połączyć. Musztardę wymieszać z majonezem. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ugotować na twardo, ostudzić oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a żółtka zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Na półmisku należy układać kolejno warstwami: łososia z cebulą, musztardę z majonezem, żółty ser, białka jajek, słodką paprykę w proszku, sól oraz pieprz na wierzchu ułożyć żółtka jajek. Na koniec udekorować pokrojonym szczypiorkiem i listkami świeżej bazylii. Przed podaniem schłodzić w lodówce około 60 minut.

Wykonanie

Edyta Dąbrowska – Łysa Góra

Pstrąg w galarecie po góralsku

Składniki

  • 1 kg pstrąga
  • po jednej: marchwi, pietruszki, selera, liść laurowy
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 cytryna
  • 1 białko do klarowania
  • sól

Etapy przygotowania

Pstrąga wkładamy do ugotowanego i ostudzonego rosołu z warzyw. Gotujemy na małym ogniu pół godziny, po czym wyjmujemy ostrożnie rybę. Pozostawić powinno litr rosołu. Dodać do rosołu sok z cytryny i żelatynę, sklarować rosół białkiem. Wlać do naczynia część galarety i wystudzić, gdy stężeje ułożyć rybę i zalać następną galaretą.

Wykonanie

Elżbieta Muzyczka

Ryba po grecku

Składniki

  • 1kg ryby – na przykład filety z miruny
  • warzywa: 0,5kg marchewki, 1 pietruszka, 3 cebule, seler, por
  • 20 dag żółtego sera
  • pieprz cytrynowy, olej do smażenia, sól, mąka do panierowania ryby
  • sol beszamelowy: pół kostki masła, dwie łyżki mąki, pół litra mleka, sok z cytryny, natka pietruszki, sól

Etapy przygotowania

Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie poddusić na maśle lub oleju do miękkości na koniec lekko posolić do smaku. Rybę usmażyć na patelni, opanierować w jajku i mące na złoty kolor. Miękkie warzywa ułożyć w żaroodpornym naczyniu, na to usmażoną rybę którą lekko należy posmarować ketchupem. Następnie całość polać sosem beszamelowym i posypać startym żółtym serem. Zapiec w rozgrzanym piekarniku około 30 minut do stopienia się sera.

Wykonanie

Elżbieta Ślusarz – Łysa Góra