Uczestnicy Konkursu Kulinarnego „Potrawa z drobiu”

W niedzielę 30.05.2021 roku w Gminnym Ośrodku Kultury w Werbkowicach o godzinie 13:00 odbył się Konkurs Kulinarny „Potrawa z drobiu”. Była to VIII edycja konkursu i stanowiła możliwość pokazania swych umiejętności kulinarnych przez dorosłych mieszkańców Gminy Werbkowice.

W konkursie wzięły udział Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenie i osoby prywatne.

Gościem wydarzenia była Pani Ewa Szałachwiej Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego, która na ręce Pani Dyrektor GOK Werbkowice Marii Knap przekazała list z podziękowaniami od Marszałka Województwa Lubelskiego Pana Jarosława Stawiarskiego.

Po ocenie 10 potraw Komisja Konkursowa w składzie:
Maciej Walentyn
Sławomir Bednarczuk
- Jolant Kral
zdecydowała przyznać:
- I miejsce: Kaczka pieczona w warzywach - KGW Orliki Wilków
- II miejsce: Kurczak faszerowany - Halina Rusińska,
- III miejsce: Indyk w sosie jabłkowo-gruszkowym - Klub Senior + „Nasza Jesień”,
oraz wyróżnienia:
- Kurczak w galarecie z brokułami - Jadwiga Krawczyk
- Wędzonka z gęsi - Stowarzyszenie Wandalowie - Wandalska Zagroda w Kotorowie

Honorowy patronat nad wydarzeniem objęli:
- Marszałek Województwa Lubelskiego Pan Jarosław Stawiarski
- Wójt Gminy Werbkowice Pani Agnieszka Skubis-Rafalska

Patronat prasowy: Tygodnik Zamojski

Sponsorami nagród byli:
Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego
Gmina Werbkowice
- Gminna Komisja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych Werbkowice,
- Maciej Walentyn Resto & Pizza Valentino Werbkowice

Gadżety ufundowali:
- Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT w Lublinie,
- Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Oddział w Lublinie,
- Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego.

? Organizator: Gminny Ośrodek Kultury w Werbkowicach


Lubelskie