Potrawy przygotowane przez KGW Sahryń w ramach projektu „Integracja międzypokoleniowa poprzez dziedzictwo kulinarne”

17 listopada w Sahryniu odbyło się finałowe działanie „Wspólne gotowanie” w ramach realizacji przez Grupę nieformalną Aktywny Sahryń projektu pt.: „Integracja międzypokoleniowa poprzez dziedzictwo kulinarne”, podczas którego spotkały się trzy pokolenia: dzieci, dorośli i seniorzy.

Nastąpiła integracja trzech grup społecznych poprzez wspólne gotowanie potraw dobrze znanych seniorom, lecz zapomnianych i nieznanych przez nowe pokolenia. Dzieci samodzielnie wykonały ciasteczka „amoniaczki”, które zaraz po wypieku zjadły. Panie spędziły wspólnie czas, gotując i dyskutując na temat podobieństw i różnic w przepisach oraz wykonaniach przygotowywanych potraw, kto lubi pierogi małe, a kto duże.

Powiadają, że „gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść”, ale nie w tym przypadku, kucharek było wiele, lecz wykonały pyszne dania: żurek, pierogi z serem, gołąbki, bigos, galareta, przystawki i słodkości. Na wspólną degustację przybyli mieszkańcy Sahrynia i zaproszeni goście. Wspólnie spędzony czas, poezja smaków, chwile wzruszeń i dobra zabawa na długo zostanie w pamięci uczestników.

Założenia projektu zostały osiągnięte, nastąpiła aktywizacja społeczna seniorów ze wsi Sahryń i integracja międzypokoleniowa mieszkańców wsi Sahryń. Lecz to nie koniec projektu, a tylko pierwszej części i w przyszłym roku zapraszamy mieszkańców wsi Sahryń na kolejne działania Grupy nieformalnej Aktywny Sahryń w ramach programu Aktywne Pogranicze.

Patron projektu: Stowarzyszenie Wandalowie – Wandalska Zagroda w Kotorowie.

Partnerzy projektu: Gmina Werbkowice, Gminny Ośrodek Kultury w Werbkowicach.

Termin realizacji: wrzesień-listopad 2018.

Kwota dofinansowania: 5000 zł.

Przeprowadzone działania projektowe:
- spotkanie integracyjne z seniorami,
- zakup wyposażenia do kuchni w świetlicy w Sahryniu,
- wspólne gotowanie z seniorami,
- międzypokoleniowa biesiada.