W niedziele 17 września br. w Kotorowie odbył się II Festyn eliminacyjny dla KGW powiatów: hrubieszowskiego i tomaszowskiego organizowany przez Światowy Związek Żołnierzy Armii Krajowej Okręg Zamość z projektu „Kulinarne Tradycje Zamojszczyzny”. Partnerami wydarzenia w Kotorowie byli: Gmina Werbkowice, Gminny Ośrodek Kultury w Werbkowicach, Stowarzyszenie Rozwoju Lokalnego Zamojszczyzna.
II Festyn eliminacyjny w którym udział wzięło 11 Kół Gospodyń Wiejskich zakończył się wyłonieniem najlepszej potrawy i ciasta regionalnego .
- I miejsce – KGW w Sahryniu „Aktywny Sahryń” barszcz grzybowy z kaszą manną
- II miejsce – KGW „Pukarzowianki” za pierogi z miętą
- III miejsce – KGW Modryń-Kolonia za podpłomyki z burakiem cukrowym
- IV miejsce – KGW Żerniki za sokolaki podawane z mięsem
- V miejsce – KGW Podhorce „Odlotowe Agentki” za golonkę pieczoną w musztardzie
- I miejsce – KGW Ubrodowice za ciasto amoniakowe „Aniołek”
- II miejsce – KGW „Maki” w Podlodowie za makowiec inaczej
- III miejsce – KGW „Wesołe Konopielki” w Konopnem za miodownik
- IV miejsce – KGW Wilków „Orliki” za karpatkę z nutą malinową
- V miejsce – KGW „Magiczne Babki” Łysa Góra za sernik z dynią