KGW Kotorów z Posłem Sławomirem Zawiślakiem

W niedziele 17 września br. w Kotorowie odbył się II Festyn eliminacyjny dla KGW powiatów: hrubieszowskiego i tomaszowskiego organizowany przez Światowy Związek Żołnierzy Armii Krajowej Okręg Zamość z projektu „Kulinarne Tradycje Zamojszczyzny”. Partnerami wydarzenia w Kotorowie byli: Gmina Werbkowice, Gminny Ośrodek Kultury w Werbkowicach, Stowarzyszenie Rozwoju Lokalnego Zamojszczyzna.

II Festyn eliminacyjny w którym udział wzięło 11 Kół Gospodyń Wiejskich zakończył się wyłonieniem najlepszej potrawy i ciasta regionalnego .

Najlepsza potrawa regionalna:
  • I miejsce – KGW w Sahryniu „Aktywny Sahryń” barszcz grzybowy z kaszą manną
  • II miejsce – KGW „Pukarzowianki” za pierogi z miętą
  • III miejsce – KGW Modryń-Kolonia za podpłomyki z burakiem cukrowym
  • IV miejsce – KGW Żerniki za sokolaki podawane z mięsem
  • V miejsce – KGW Podhorce „Odlotowe Agentki” za golonkę pieczoną w musztardzie
Komisja przyznała wyróżnienie dla KGW „Kobiety z pasją” w Kotorowie „pasztet z dziczyzny” oraz KGW Gozdów „kaczkę po zamojsku”.
 
Najlepsze ciasto regionalne:
  • I miejsce – KGW Ubrodowice za ciasto amoniakowe „Aniołek”
  • II miejsce – KGW „Maki” w Podlodowie za makowiec inaczej
  • III miejsce – KGW „Wesołe Konopielki” w Konopnem za miodownik
  • IV miejsce – KGW Wilków „Orliki” za karpatkę z nutą malinową
  • V miejsce – KGW „Magiczne Babki” Łysa Góra za sernik z dynią
Wyróżnienie otrzymało KGW w Siemierzu za ciasto „śliwkowiec”.
 
Gratulujemy wszystkim uczestnikom.
Finał konkursów Tradycje Zamojszczyzny odbędzie się w 23 września w Zamościu.